RADYO VE RADYOCULUK

Internet radyoculuğu ve DJ lik hakkında bilmek istedikleriniz.

Radyo ve Radyoculuk

ilk-radyoRadyo, elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alettir. Radyo Marconi tarafından icat edilmiştir.

Popüler radyolar iki tür modülasyonu almak üzere dizayn edilmişlerdir: AM (Genlik Modülasyonu) ve FM (Frekans modülasyonu).

Yeni çıkan XM radyo türü de uydudan yüksek frekanslı sayısal yayınları almak üzere dizayn edilmiştir. Halen ABD’de ticarî olarak piyasaya sunulan bu radyo türünde ses kalitesi oldukça yüksektir. Halen aboneliğe dayalı ve belli bir ücret karşılığı tüm kıtaya kesintisiz ve reklamsız şifrelenmiş radyo yayını yapılmaktadır.

Teknolojinin son yıllarda hızla gelişmesine paralel olarak ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber, internet üzerinden yayın yapan radyoların sayıları hızla artmaktadır.

Internet Radyoculuğu

evden-radyo-yayını-yapmak-300x2251994 yılında ortaya çıktığı söylenilen internet radyoculuğu, internet üzerinden bir kısım programlar kullanarak yapılan yayınlara verilen isimdir.

İnternetin ve teknolojisinin yaygınlaşması neticesinde, internet üzerinden ses gönderme ve alma imkanının ortaya çıkmasını müteakiben radyoculuğun internet üzerine taşınması da mümkün olmuştur.
Türkiye’de yapılan araştırmalara göre nüfusumuzun yüzde 70’e yakını radyo müdavimi. Bu pastanın hatırı sayılır bir dilimini ise internet dinleyicileri oluşturuyor. Böylesine büyük bir pazarda her türlü mali/maddi dertten uzakta kurulan internet radyoları da haliyle revaçta. Artık şirketlerin, üniversitelerin, meslek odalarının ve hatta derneklerin bile internet radyoları var. Hatta dalga bazlı (frekans) yayın yapan radyoların tümü, kendi siteleri üzerinden radyolarını yayınlayarak internet radyoculuğuna geçiş yapmışlardır.

İnternet Radyoculuğunun Avantajları

internet radyosu_radyo1959Frekans radyoculuğu hatırı sayılır bir maliyet oluşturmaktadır. Frekansların sınırlı olması, yayın yapılması için gelişmiş bir donanıma ve stüdyoya ihtiyaç duyulması herkesin üstesinden gelebileceği bir uğraş olamamaktadır. Dolayısıyla da, fazlaca maliyet gerektirmeyen, hatta bir mikrofon, kulaklık, internet hattı ve buna uygun bir yazılım ile herkesin evinden radyo yayını yapabileceği bir imkan ortaya çıkmıştır.

Avantajları:

  • Düşük maliyetli olması
  • Internet bağlantısının bulunduğu her yerden, dünyanın her tarafından dinlenebilmesi.
  • Frekans kayması, karışması, hava etkileri veya frekans çekmemesi gibi sıkıntıları olmadığı için net, CD kalitesinde yayın dinleyebilme.
  • Yayın ortamı internet olduğu için, ağ üzerinden interaktif ve katılımcı yayın yapma imkanının daha fazla olması.
  • Radyoculuğu seven herkesin, bu konuda girişimci olabilmesi açısından eşit ve adil bir ortam sunması.
  • Henüz denetim mekanizmalarından uzak olduğu için daha özgür bir radyoculuk imkanı sunması. (!)
  • Mobil internetin gelişmesi ile birlikte taşınabilir cihazlardan da rahatlıkla dinlenebilmesi.

İnternet Radyoculuğunun Dezavantajları

  • Radyo1959Henüz tam olarak taşınabilir ve pratik olmaması. (Örneğin araçlarda dinlenilememesi)
  • İnternet erişimi olmayanlar tarafından dinlenememesi.
  • Avantaj olarak belirttiğimiz denetimsiz olmasının aynı zamanda dezavantaj olması, herkesin yayın yapabilmesi nedeniyle son derece kalitesiz istasyonların ortaya çıkması.
  • Halen kullanımda olan portatif frekans radyolarından dinlenilememesi. İnternet radyo cihazlarının yaygın olmaması
  • Kesintisiz bir yayın için güçlü bir ekipman ve internet bağlantısı istemesi. Elektrik ve internet kesintilerinde yayın yapamaması.
  • Hala dinlenebilirliğinin düşük olması.

İnternet Radyoculuğunun Tarihi

internet radyo radyo1959“Tarihler 1994’ü gösterdiğinde, Microsoft ortağı Paul Allen’ın kurduğu bilişim şirketi ‘Starwave’, o sıralar sadece şirket çalışanlarına hitap eden basit bir radyo yazılımının kurulmasına öncülük eder ve böylelikle internet radyosunun temelleri yavaştan atılmaya başlar. Tabii, yayının hedefi motivasyon, hedef kitlesi de şirket çalışanları olunca, dalgaları kurum dışına ulaşmayan radyo basit bir ‘verim arttırma aracı’ olmaktan öteye gitmez. Ta ki, internet bağlantısı olan her bilgisayara bu yayını ulaştırma fikri doğana kadar.

Aynı yılın sonlarına doğru oluşturulan bir sistem sayesinde, karasal frekans kullanmaksızın ilk radyo yayını başlar. O sıralar evrensel bir başarı elde etmeye yeni başlayan rock grubu ‘Sky Cries Mary’, internet üzerinden yayın yapan ilk grup olma unvanını kazanırken, ilk online konseri de efsane rock grubu Rolling Stones tarafından verilir. Tarihe düşen anekdotlardan biri olarak eklemek gerekir ki, Mick Jagger’in malum konsere başlangıç konuşması biraz tedirginlik doludur: “Bu gece internetten bizi dinleyen herkese hoş geldiniz demek istiyorum, umarım bağlantı kopmaz.” 20. yüzyılın sonlarına doğru dünyada hayat yavaş yavaş sanal ortama taşınmaya başlarken, ABD eğitim sisteminin olmazsa olmazı üniversite radyoları da internete doğru kayıverecektir. Ancak ‘Amerikan Besteciler, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği’ne (ASCAP) kayıtlı ilk radyonun kurulması ve internet radyolarının okyanusun öte tarafına, Avrupa’ya taşınması ise Londra merkezli Virgin Radio’nun doğmasına, 1996 yılının ortasına denk gelecektir. ” (*)

(*):Radikal.com.tr den alınmıştır

Türkiye'de Internet Radyoculuğu

internet radyoculuğu radyo1959“İnternet radyosu tutkusunun Türkiye’ye ne zaman vardığı hakkında elimizde kesin bir bilgi olmasa da, gazete arşivlerine kısa bir göz attığımızda, 2004 yılının sonlarına doğru Onur Engin ve İlke Şahin adındaki iki arkadaşın Nuist adını verdikleri bir online radyo sayesinde radyoculuk hayallerini gerçeğe dönüştürdüğünü görüyoruz. Hatta o sıralarda radyolarda çalan şarkıların telif hakları da dünyaca ünlü telif kuruluşların Türkiye temsilcisi MSG tarafından kontrol ediliyor. Tabii ki ülkemizde internet radyolarının mantar gibi patlaması da bu döneme denk gelenlerden. Sebep belli: İnternet radyosunun karasal frekans üzerinden yayın yapan radyolara göre avantajları bir hayli yüksek. Çünkü normal bir radyo frekansından yayın yapmak oldukça maliyetli ve de zahmetli. Bildiğimiz FM radyolarıyla kıyasladığımızda, internet radyosunun hem ucuz, hem kolay oluşu tercih edilebilirliğini yükseltiyor. Eli klavye tutan herkesin kurabileceği basitlikte programlar sayesinde bir taşla vurulanlar kuş sürüsünden hallice.”

Herkes İnternet Radyoculuğu Yapabilir mi?

radyo dinle radyo1959Teorik olarak evet.

Bir mikrofonu, bir PC si ve internet bağlantısı olan herkes radyo yayını yapabilir.

Ancak kim dinler orası tartışmalı.

İnternet Radyoculuğu için Flatcast.com ve shoutcast.com gibi siteler bir takım küçük yazılım ve eklentiler ile rahatlıkla yayına geçebilmenizi sağlamaktadırlar.

Öncelikle bir radyo server hizmeti satın almalısınız. 7/24 canlı yayın alamayacağınıza göre İçerisinde otodj özellliği de bulunmalı bu radyo serverinin.

Bir de yayın yapmanızı sağlayacak yazılıma ihtiyacınız var.

Ancak bu kadar kolay değil. Dinleyiciye ulaşma, dinleyicileri tutma ve dinleyici sayınızı arttırma konusuna gelince daha profesyonelce düşünmeniz gerekecektir.

Son derece iyi, geliştirilmiş bir dinleme sitenizin olması, dinleyicilerin sizi milyonlarca site arasında arayıp bulabilmeleri gerekir. Bunun için de İyi bir SEO (Search Engine Optimization) yani Arama motoru optimizasyonu bilginizin olması veya bu konuda destek alabilmelisiniz.

Yayınlarınızın kalitesi, sürekliliğiniz, yayın çeşitliliğiniz, yayıncı kadronuz bu dinleyici sayısını etkileyecektir.

Yoksa kendiniz çalıp kendiniz dinlemek zorunda kalabilirsiniz.
Unutmayın yayın yapmak önemli değil. Önemli olan kendinizi dinletebilmenizdir. Radyo1959, 5 yıl boyunca bunu başarmıştır.

Herkes Radyo Yayıncısı (DJ) olabilir mi?

Radio1959 DJHerkes DJ olamaz.

Öncelikle iyi bir müzik dinleyicisi olmanız, sonrasında da geniş bir müzik kültürüne sahip olmanız gerekir.

Diksiyon önemlidir. Akıcı ve doğru Türkçe konuşabilmelisiniz. Tonlamalar yapabilmelisiniz.
Yaratıcı olmalı ve sürekli kendiniz geliştirebilmelisiniz.

Devamlı olmak zorundasınız. Bir hevesle girip sonra terkedenler DJ olamazlar ve olmamıştırlar da…

Doğaçlama yayın DJ liğin temel başlangıç ve geliştikçe de en ileri noktasıdır. Doğaçlama yapabilmelisiniz.

Sadece şarkı ismi anons etmek Dj lik değildir. Anonsu doldurmak önemlidir.

Belirli bir tarzınız olmalı. Kendinize bir tarz yaratmalısınız.

En önemlisi de (Tıpkı iyi bir yazar olmanın koşulu nasıl çokça kitap okumak ise) bir DJ olmanın koşulu da bir çok radyo ve DJ dinlemekten geçer.

[pdfviewer width=”1200px” height=”849px” beta=”true/false”]http://www.radyo1959.com/wp-content/uploads/2016/07/Directory-yap%C4%B1s%C4%B1.pdf[/pdfviewer]

Müzik Dosyalarının önerilen Klasör yapısı

MP3 dosyasının isim yapısı = Şarkıcı ismi-Şarkı ismi.mp3 şeklinde olmalıdır. Türkçe karakter içermemelidir.(Sezen Aksu-Kutlama.mp3 gibi)

MP3 isimi ile uyumlu mp3 tag (etiketi) üretilmelidir. MP3 tag’ler şarkıcı ve şarkı ismini ihtiva etmelidir. Türkçe karakter içermemelidir.

MP3 tag etiketi üretmek için ücretsiz ve Türkçe destekli yazılımlar mevcuttur.

http://www.mp3tag.de/en/index.html adresinden indirebilirsiniz.